Freze Tezgahları Ve Frezecilik

Emrah Burulday

Administrator
Yönetici
Katılım
3 Ağu 2019
Mesajlar
429
Tepkime puanı
141
Puanları
43
Freze Tezgahları Ve Frezecilik...

Freze 19. yüzyılın sonlarında icat edilmiş, endüstriyel talaşlı imalatta kullanılan bir çeşit takım tezgâhıdır. Frezelerin çalışma prensibi, kendi ekseni çevresinde dönen bir kesici takım vasıtasıyla iş parçasından talaş kaldırarak şekillendirme yapan makinelerdir.
Üzerinde birçok kesici ağız bulunan çakı ile, genellikle doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere freze tezgahı denir.

Freze tezgâhları; düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma(dişli çark açma) vb. amaçlar için kullanılır.

Freze Tezgahının Çeşitleri
Düşey Freze Tezgahı
Bu tezgâhlarda frezelerin bağlandığı mil ekseni tezgâh tablasına dik konumdadır. Freze çakısının ekseni dik durumda olmak üzere parçalar işlenebildiği gibi, başlık istenilen herhangi bir açıya döndürülerekte işlemek mümkündür.


freze çeşitleri düşey freze tezgahı
düşey freze tezgahı
Bu tezgâhların tablası sabit eksen doğrultusunda olup sağa ve sola döndürülerek açı vermek mümkün değildir.

Üniversal freze tezgahı
Freze Tezgâhlarından daha çok istifade edebilmek, çeşitli iş lemlerde kullanabilmek amacıyla Yatay ve Düşey Freze Tezgâhlarının birleşti rilmiş şekilleridir. Dolayısıyla daha kullanışlı tezgâhlar meydana getirilmiştir.

freze çeşitleri üniversal freze tezgahı
üniversal freze tezgahı
Tezgâh tablasını freze miline göre 45° dereceye kadar sağa ve sola döndürmek mümkündür. Dolayısıyla çeşitli Helis Kanalları istenilen yönde el ile veya otomatik ilerleme yardımı ile işlemek, tezgâhın en önemli özelliklerindedir. Ayrıca Divizör, Punta, Dik ve Üniversal Başlıklar, Vargel başlığı v.b. (ve benzeri) yardımcı parçaları ile tezgâh donatıldığında bütündüzlem yüzeyler, çeşitli kanallar, delikler ve delik içindeki işlem gerektiren kısımlar, eğik yüzeylerle. Yatay ve Düşey frezenin işlemlerinin tamamını veya bir kısmını frezelemek mümkündür


Kalıpçı Freze Tezgahı
freze tezgahı çeşitleri kalıpçı freze
kalıpçı freze tezgahıKopya Freze Tezgahı
Kopya frezelerinin diğer frezelerden farkı, talaş kaldırma işlemini “Mastar” adı verilen şablona göre yapmasıdır. Dolayısı ile yapılacak işin, belirli bir oran dahilinde küçültülerek ucuz malzemeden mastarı veya şablonu hazırlanır. Hazırlanan mastar veya şablon kalıbını tezgâh tablasında özel bir “ İzleyici Uç” veya “ Elektronik Göz” denilen uçla izlenerek kopya edilmesidir. Tezgâhın yapısında izleyici uç, pim veya benzeri araçla, yapılacak iş parçası ve şablon birbirine uygun konumda tablaya bağlanmışlardır. Pim ve freze çakısı tezgâhın iki ayrı miline tespit edilmişlerdir.

Çok milli kopya freze tezgahı
Çok milli kopya freze tezgahı
Burada freze çakısı, pimin mastar veya şablon üzerinde izlediği doğrusal ve eğrisel yolların benzerini kopya ederek, aynısını iş parçası üzerinde, işleyerek çıkarır. Endüstride kalıp yapımında, küçük ve şekli düzgün olmayan çeşitli işleri imalâtı için özellikle bu tezgâhlardan yararlanılır.

Cnc Freze Tezgahı
1578904291891.png
Cnc freze tezgahlarına CNC dik işleme tezgahı da denmektedir.
Bu tezgâhlar, veri işleme ve değerlendirme kaabiliyetine sahip gelişmiş tezgahlardır. Parça tezgaha bağlanır ve parçanın referans noktaları prob denilen hassas bir alıcı uç vasıtasıyla tezgaha tanımlanır. (parça sıfırlama) Böylece tezgah işlenecek parçanın ham ebadını ve tezgahtaki konumunu anlamış olur.

cnc-freze-magazin.jpg
Cnc freze tezgahlarında gerekli kesici takımlar magazin adı verilen bir mekanizmaya yerleştirilirler
Ardından parçayı işlemek için önceden hazırlanmış program, veri giriş ekranından (kontrol paneli), ya da hafıza kartı, RS232 ara kablosu gibi yöntemlerle tezgaha girilir. Tezgah girilen programı yorumlayarak (hangi kesici takımı, hangi sırayla, hangi hızda nereye ve ne zaman göndereceği gibi) ve girilen programdaki görevleri eksiksiz uygulayarak parçayı işler.

Cnc freze tezgahları, dik işlem tezgahları diye de bilinirler. hareket doğrultusu kaabiliyetlerinin gelişmişliğine göre 3 eksenli, 5 eksenli 7 eksenli gibi tipleri vardır.

Freze Tezgahının kısımları
Freze tezgahının kısımları, Ana kısımlar, başlıklar ve aksesuarlar olarak üç ayrı alanda incelenebilir.

freze tezgahının kısımları
Freze tezgahının ana kısımları
Gövde: Tezgâhın dişli kutularını taşıyan ve çelik dökümden yapılan ana elemanıdır. Darbelere karşı dayanıklıdır ve esnemez. Bazı freze tezgâhlarının gövdesinden başka, başlığında da dişli kutusu vardır.

Konsol: Aşağı ve yukarı hareket edebilen ve üzerinde arabayı taşıyan kısımdır.

Araba: Konsol üzerinde kayıt kızak sistemiyle üzerinde bulunan tabla ile beraber enine ilerleme hareketi yapar.

Tabla:Üzerinde bağlama işlemlerinin yapılabilmesi için T-kanallar açılmış, düzlem yüzeyli kısımdır. Boyuna hareket edebilen tabla, alt tarafındaki kırlangıç kuyruğu kanalı ile arabaya kızaklandırılmıştır.

frezenin kısımları
freze tezgahının kısımları, Tabla, araba ve konsol Başlıklar
Freze tezgahı başlıkları Freze çakılarının hareket konumlarını düzenleyen kısımlardır.

frezenin kısımları başlıklar
Freze tezgahı aksesuarları
Malafalar
Malafa, Freze çakılarını tezgâha bağlayan ve döndürerek talaş kaldırmasını sağlayan bilezikli millere denir.

freze tazgahının kısımları malafa
Divizör ve karşılık puntası
Freze tezgâhında iş parçalarına eşit veya eşit olmayan adımda doğrusal veya çevresel bölme yapmak için kullanılan üniversal bölme aygıtlarına divizör denir. Freze tezgâhlarında, düzgün silindirik iş parçaları ile alın yüzeylerinde punta deliği bulunan kısa ve uzun millerin bağlanması, divizör ve punta arasında yapılır.

freze tezgahının kısımları divizör
Döner tabla
İşin gereğine göre kullanılabilecek yatay ve düşey tipleri mevcuttur. Tabla kısmına parçaların bağlanabilmesi için üzerinde “T” kanallar bulunur. Döner tablalar, kalıp oyma, iç ve dış yüzeylerin çevresel frezelenmesinde, kam çevre veya yüzeylerinin markalanarak işlenmesi ile büyük çaplı iç ve dıştan düz dişlilerin açılmasında kullanılırlar.

freze tezgahının kısımları döner tabla
Mengeneler
Düz parçalar genellikle mengeneler yardımıyla bağlanır. Özellikle 90° dik olması gereken iş parçaları, mengeneler yardımıyla konumlarına göre bağlanırlar. Ayrıca açılı mengenelerde, istenilen açı değeri kadar çevrilerek eğik yüzeylerin işlenmesi mümkündür.

Bağlama pabuçları
Mengeneler ile bağlanamayacak kadar büyük ve farklı biçimde olan iş parçaları, pabuçlar yardımıyla bağlanır.

1578903988725.png
1578904009644.png

Rar Şifresi:
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.

İndirme Linki:
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst