Tozaltı Kaynak Tekniği-Türkçe Kapsamlı Pdf Kitap

Emrah Burulday

Administrator
Yönetici
Katılım
3 Ağu 2019
Mesajlar
429
Tepkime puanı
141
Puanları
43
Tozaltı Kaynak Tekniği-Türkçe Kapsamlı Pdf Kitap


TOZALTI KAYNAK TEKNİĞİ
Örtülü elektrotla yapılan elektrik ark kaynağında, erime gücünün ve kullanılan akım şiddetinin sınırlı olması kaynak hızını da sınırlamaktadır. Hızla gelişen sanayinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için araştırıcılar İkinci Cihan Harbine takaddüm eden senelerde yeni kaynak usulleri ortaya çıkarmışlardır. Bugünün sanayisinin tatbik ettiği, yüksek erime gücüne ve kaynak hızına sahip, kaynak usullerinin başında tozaltı kaynağı gelmektedir.İlk defa 1933 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya 1579161982144.pngbaşlanılan tozaltında kaynak usulü, 1937' den sonra Avrupa'da da tatbikat sahasına girmiştir. Demir ve alaşımlarının kaynağı için çok elverişli olan bu usul kazan, profil, gemi ve basınçlı kap imalatı ve doldurma işlemlerinde entansif birşekilde kullanılmaktadır.Bu kaynak usulünde, bir bobinden sağılan kaynak teli, bir motorun tahrik ettiği makaralar arasından ve bir memeden geçerek dikişe iletilir; ark için gerekli akımı memeden alan tel ile iş parçası arasında ark teşekkül eder, ayrı bir kanaldan gelen ve silikat ve toprak alkali metalleri ihtiva eden özel bir toz ark bölgesini atmosferin menfi tesirlerinden korur. Kaynak teli ve iş parçası arasında meydana gelen arkın sıcaklığından tel ve esas metalin bir kısmı eriyerek arzu edilen birleşmeyi sağlarlar. Arkın devamlı olarak toz yığını altında yanması bu usule tozaltı ark kaynağı İsminin verilmesine sebep olmuştur. Ark sıcaklığında bir miktar toz da erir ve dikişi örten bir cüruf haline geçer bu cüruf henüz çok sıcak olan kaynak dikişini ve banyoyu atmosferin tesirinden koruduğu gibi ihtiva ettiği dezoksidan ve alaşım elemanları sayesinde kaynak banyosunun dezoksidasyonunu ve kaynak Tozaltı kaynak kafası tabir edilen, toz hunisi, meme, tel ilerletme mekanizması ve ayarkumanda grubu, özel raylar veya palet üzerinde hareket eden bir arabaya monte edilmiştir; arabanın hızı kaynak işlemi boyunca sabit tutulur, aksi halde dikiş homogen olmaz ve ekseri hallerde kaynak hataları meydana gelir, çünkü akım şiddeti, ark gerilimi, toz miktarı ve kaynak hızı birer müstakil parametre değildir, bunlar birbirlerine bağlıdır, iyi bir dikiş bunların müşterek olarak ayarlanması ile elde edilir.
1579161837981.png
Şekil: 2-Tozaltı kaynak usulünün şematik olarak gösterilişi.
Bazı hallerde tozaltı kaynak kafası sabit tutulur ve parça belirli bir hızla hareket ettirilir. Bilhassa silindirik kapların çevre dikişlerinde bu İkinci sistem kullanılır.

TOZALTI KAYNAK USULÜNÜN AVANTAJLARI:
1-Yüksek kaynak gücü ve kaynak hızı:
Tozaltı kaynak tekniğinde kullanılan akım şiddeti normal olarak 200 ila 2000 Amper arasında değişir; çok telli tekniklerde bu değer 3000 Ampere kadar yükselmektedir. Bu husus çok yüksek bir erime gücü sağlamaktadır. Ayrıca kaynak hızı 6 ila 300 m/saat arasında ayarlanabilmektedir. Bu bakımlardan tozaltı kaynak usulü diğer konvansiyonel kaynak usulleri ile mukayese edilemeyecek derecede yüksek bir erime gücü ve kaynak süratine sahiptir.
2-Yüksek nüfuziyet:
Kaynak akım şiddetinin yüksek olması bu usulde ağız açmadan bir paso ile 18. mm. ve ağız açarak da iki paso ile 150 mm. kalınlığındaki parçaları rahatlıkla kaynatmak mümkündür.
3-Enerji tasarrufu:
Tozaltı kaynak usulünde elektrik enerjisinin büyük bir kısmı kaynak için kullanılmakta ve dolayısıyla büyük bir enerji tasarrufu sağlanmış olmaktadır, örtülü elektrot ile yapılan elektrik ark kaynağında, elektrik enerjisinin % 25'İnden Tozaltı kaynağında ise % 68'inden direk kaynak için istifade edilmektedir. .......

Rar Şifresi:
Bu linki görmek için izniniz yok Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst