- Katılım
- 13 Ağu 2019
- Mesajlar
- 145
- Tepkime puanı
- 25
- Puanları
- 18
Betonarme Güçlendirmesinde Beton Performansının önemi ve Yerinde Dayanımının Belirlenmesi ;
Rar Şifresi:
Betondan beklenen ana nitelikler belirtilmekte, dayanım ve dürabiliteye göre tasarımın ilkeleri verilmekte ve bileşenlerin betonun performansındaki önemi açıklanmaktadır. Betonarme yapılarda yerinde beton kalitesinin belirlenmesi için yıkıntılı ve yıkıntısız deney yöntemleri verilmektedir.
1. Giriş
Sertleşmiş betondan beklenen dayanımlı, dayanıklı ve ekonomik olmasıdır. Son depremler sırasında büyük hasar gören yapılar incelendiğinde yapılaşmanın hızlı olduğu bölgede betonla ilgili temel bilgilerin kullanılmadığı ve gerekli denetimlerin yapılmadığı belirgin biçimde ortaya çıkmıştır. Beton hacminin yaklaşık %70’ ini oluşturan agreganın betonun performansında etkisi belirgindir. Maksimum su /çimento oranı ile minumum çimento içeriğindeki sınırlamalar betonun dayanım ve dayanıklılığını önemli ölçüde etkiler. Bu iki sınırlamanın gerçekleşmesinde agreganın kaliteli ve boyut dağılımının uygun olması zorunludur. Genel olarak betonun çevresel etkilere diğer bir deyişle dürabiliteye göre tasarımı bu iki parametreye göre yapılır. Betondaki maksimum su/çimento oranı ve minumum çimento dozajı gibi kısıtlamaların ne ölçüde gerçekleşebileceği doğrudan beton agregasının türüne, granülometrisine ve standartlarına uygun olmasına bağlıdır. Betonda donatı korozyonuna bağlı çatlama ile sismik yükler arasında sıkı bir ilişkinin olduğu kesinlik kazanmıştır. Granülometriye ve beton kalitesine özen gösterilmediği, yeterli pas payı oluşturulmadığında beton betonarme çeliğini koruyamamaktadır. Beton; agrega, çimento hamuru ve agrega-çimento hamuru temas yüzeyinden oluşan üç fazlı bir kompozit malzeme olarak düşünülürse [1] en zayıf halkanın arayüzeyler olduğu ortaya çıkar. Beton teknolojisindeki gelişmenin anahtarı çimento hamuru ile agrega arasındaki arayüzeylerin güçlendirilmesidir.
TS 500 Şubat 2000, C50 (28 günlük silindir basınç dayanımı 50 MPa) ye varan beton sınıflarını öngörmektedir. Ancak en yaygın olan beton sınıfları, C18, C20, C25 ve C30 dur. Yüksek yapılarda ise genelde C30 veya C35 sınıfları kullanılmaktadır. Buna karşın Eurocode 2 de normal beton sınıfları C80'e varmaktadır. 1970 li yıllara kadar 28 günlük silindir basınç dayanımı 40 MPa’ı aşan betonlar yüksek dayanımlı beton kabul edilirken günümüzde bu kavram önemini yitirmiştir. Dayanım ve dayanıklılık için en önemli gereksinim olabildiğince az boşluklu ve geçirimsiz beton üretmektir. Avrupa'da AImanya'nın öncülüğünde C60-C100 arasındaki beton sınıfları için yeni tasarım kodları geliştirilmektedir. Bu aralıktaki betonlar yüksek dayanımlı beton olarak kabul edilirler.
Rar Şifresi:
Bu linki görmek için izniniz yok
Giriş yap veya üye ol.